VAIKŲ SVEIKATA IR MAITINIMAS
Lopšelis-darželis “Rūta” dalyvauja Pieno produktų vartojimo vaikų ir švietimo įstaigose paramos programoje „Pienas vaikams“ https://www.pienasvaisiai.lt/
Per mėnesį paramai skirti produktai NEMOKAMAI duodami 9 kartus ir turi būti išdalinami per 9 dalinimo dienų:
6 kartus: Ekologiškas pienas “Dobilas” ne daugiau, kaip po 150-160 ml vienam vaikui.
2 kartus: Ekologiškas jogurtas “Dobilas” (su priedais) ne daugiau, kaip po 125 g (1 vnt) vienam vaikui.
1 kartą: Ekologiškas “Pik Nik” plėšomos sūrio dešrelės ne dsaugiau, kaip po 40 g. (2 vnt.) vienam vaikui
Dalyvaujame ES programoje ,,Vaisių vartojimo skatinimas švietimo įstaigose“.
Šios programos siekis: užtikrinti, kad mūsų vaikai gautų vaisių ir daržovių, kuriose slypi visi svarbiausi vaikui reikalingi vitaminai ir mineralai. Porciją sudaro vienas iš pasirinktų produktų. NEMOKAMAI vaisius ir daržoves mūsų vaikai gauna 9-11 kartų per mėnesį obuolius. kriaušes, morkas.
SVEIKA MITYBA – NE MADA, O BŪTINYBĖ
Siekiant gerinti gyventojų sveikatą ir mitybą bei užtikrinti pakankamą su maistu gaunamų maistinių medžiagų ir energijos kiekį, nuo 2018 m. sausio 1 d. įsigaliojo naujos Rekomenduojamos paros maistinių medžiagų ir energijos normos, patvirtintos
Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2016 m. birželio 23 d. įsakymu Nr. V-836 .
Mūsų darželyje nuo 2018m. sausio mėn. pasikeitė valgiaraščiai. Vaikų maitinimas organizuojamas naudojantis maisto technologės ir specialistės Ramintos Bogušienės sukurtomis receptūromis, valgiaraščiais ir technologinėmis kortelėmis, kurios yra suderintos su LR Sveikatos apsaugos ministerija.
Šių valgiaraščių privalumai yra šie:
1.Daug augalinės kilmės patiekalų iš daržovių, ankštinių ir pilnaverčių grūdinių kultūrų.
2.Didžioji dalis patiekalų yra tausojantys (troškiniai, kepti su garais konvekcinėje krosnyje, virti vandenyje).
3.Daug daržovių, vaisių, uogų.
4.Produktai ir patiekalai iš pilnaverčių grūdinių kultūrų: viso grūdo miltų, viso grūdo kruopų, viso grūdo makaronų ir t.t.
5.Nedidelis druskos(1g/100g), cukraus(5g/100g) kiekis.
6.Naudojami kokybiški riebalai(ypač tyras alyvuogių aliejus, ypač tyras saulėgrąžų aliejus, sviestas).
7.Patiekalams gaminti naudojama liesa mėsa(paukštiena be odelių, kiaulienos nugarinė, jautiena).
8.Riebūs padažai keičiami į mažiau riebius, vietoj grietinės naudojamas natūralus jogurtas.
9.Lyginanat su iki šiol esančiais standartiniais meniu, receptuose siūloma mažiau bulvių, miltinių gaminių.
10.Mažiau stipriai perdirbto maisto, daugiau sveikatai palankių ir paprastų patiekalų.
11.Beveik neliko saldintų gėrimų, vietoj jų –vanduo, vanduo su citrina, žolelių arbata be cukraus.
12.Valgiaraštis šiuolaikiškas ir įvairus.
13.Nėra perdirbtos mėsos gaminių (dešrelių, dešros ir t.t), vietoj jų šviežiai ruošta mėsa.
14.Uogienės keičiamos į šaldytas uogas, vaisių ir uogų kokteilius.
15.Vaikų maitinimui tiekiamos kokybiškos žaliavos, pirmenybė teikiama ekologiškoms ir vietinėms žaliavoms.
Mes visi norime, kad vaikai augtų kuo sveikesni, todėl pats laikas pradėti keisti jų mitybos įpročius, formuoti sveikos gyvensenos nuostatas. Tinkamas maitinimo organizavimas ugdymo įstaigoje gali turėti reikšmingos įtakos sveikos mitybos nuostatų suformavimui šeimoje ir sveiko maitinimosi įpročių įdiegimui vaiko namuose. Pasikeitus valgiaraščiams nuolat stebime, kaip vaikai valgo naujus patiekalus, kaip reaguoja į pasikeitimus. Tų patiekalų, kurių vaikai valgyti nenori, atsisakėme. Kai kuriuos pakoregavome. Labai džiaugiamės, kad išmokome valgyti morkas (jas supjaustome šiaudeliais arba lazdelėmis ir su didžiausiu malonumu triauškiame). Siūlome tai būtinai išbandyti ir namuose! Vietoj užkandžių vaikams pasiūlome razinų, džiovintų spanguolių, riešutų. Mes norime, kad mityba darželyje ir namuose būtų panaši, todėl rekomenduojame:
Pagrindinės sveikos mitybos taisyklės, kurias privalo žinoti kiekvienas!
• Svarbu, ypač vaikui, 3 pagrindiniai valgymai, galimi 2-3 užkandžiai.
• Kelis kartus per dieną valgyti grūdinių produktų.
• Kelis kartus per dieną valgyti įvairių, dažniau šviežių vaisių ir daržovių.
• Mažinti riebalų vartojimą: gyvulinius riebalus, kuriuose yra daug sočiųjų riebalų rūgščių, keisti kokybiškais augaliniais aliejais.
• Riebią mėsą pakeisti ankštinėmis daržovėmis, žuvimi ar liesa mėsa.
• Vartoti liesus pieno produktus.
• Rinktis maisto produktus, turinčius mažai cukraus. Rečiau vartoti saldžius gėrimus, saldumynus.
• Valgyti nesūrų maistą.
• Valgyti reguliariai.
• Gerti pakankamai skysčių, ypač vandens.
Sveikatą ir gyvenimo trukmę lemia skirtingi veiksniai: 10 proc. nulemia medicininės priemonės, aplinkos ir darbo sąlygos – apie 20 proc., paveldimumo veiksniai dar apie 20 proc., o likusią dalį – 50 proc. – GYVENIMO BŪDAS. Brangūs tėveliai, tik bendromis pastangomis pasieksime, kad mūsų vaikai būtų sveikesni.
http://www.sveikuoliai.lt/10-vaiku-sveikos-mitybos-principu/
http://www.sveikatosinzinerija.lt/sveika-mityba-nesuprastas-reiskinys/
VAIKŲ SVEIKATOS SAUGOJIMAS IR STIPRINIMAS
Gyvename labai sudėtingą laiką. Ir toks intensyvus gyvenimas veikia ne tik suaugusiuosius, bet ir vaikus. Pirmiausia nukenčia visų, o ypač mažųjų sveikata.
Dažniausiai gelbstim jau pažeistą žmogaus kūną ne visada suvokdami sergančiojo, kenčiančiojo sielą, jo pasaulį. Kasdien artimai bendraujant su vaikais, daug geriau suvokti jų pasaulį ir daryti įtaką besiformuojančiam vaiko požiūriui į daugelį svarbių dalykų. Svarbu, kad vaikas suprastų, kodėl geriau būti sveikam, suvoktų jog už sveikatą turi būti atsakingas jis pats, nes tai ne tik jo paties turtas. Kiekviena šeima nori, kad jų vaikai būtų sveiki, laimingi ir saugūs, todėl vaikų darželyje stengiamasi sudaryti tinkamas sąlygas jiems visapusiškai vystytis. Vaikų darželis yra viena pirmųjų ugdymo įstaigų, kurioje pradedama formuoti saugios ir sveikos gyvensenos nuostatos ir įgūdžiai. Ypatingas dėmesys skiriamas vaiko socialinei adaptacijai, psichologiniam saugumui bei gyvybei ir sveikatai išsaugoti. Todėl darželio paskirtis – padėti šeimai globoti ir ugdyti vaiką, sudaryti palankias sąlygas vaiko fizinei, psichinei ir socialinei raidai. Vaikų sveikatai stiprinti būtinos bendros pedagogų ir tėvų pastangos, numatančios ir plėtojančios efektyvias sveikatos stiprinimo formas.
Sveikata darželyje ugdoma nuolat, kiekvieną dieną, o ne paskubomis. Sveikatos ugdymas vyksta pedagogui organizuojant ir patiems vaikams savarankiškai pasirenkant veiklą, kurios metu vaikams suteikiama žinių apie sveiką gyvenseną, formuojamos vertybinės nuostatos, padedančios saugoti savo ir kitų sveikatą:
- Norėčiau jūsų paprašyti, kad mylėtumėt ne tik savo, bet ir visus kitus grupėje esančius vaikus.
- Neveskite į darželį sergančio savo mažylio. Jeigu jau susirgo, tai pilnai pasveikite. Pasitaiko atvejų, kai į darželį atvedami sloguojantys ir kosintys vaikai, o tėveliai prašo sugirdyti jiems vaistus, tačiau to daryti mes tikrai negalime, nes darželį gali lankyti tik sveiki vaikai.
- Atnešdami pažymas po ligos atkreipkite dėmesį į susirgimo datą. Jeigu vaikas susirgo tą dieną kai buvo darželyje, tai pažyma turi būti nuo sekančios dienos.
- Atkreipkite dėmesį į savo vaikų rūbus ir avalynę, jie turi atitikti metų laiką, būti patogūs, lengvai užsegami, užrišami. Spintelėje turėkite antrą rūbų komplektą, kad prireikus auklėtoja turėtų kuo perrengti.
- Darželyje vaikai maitinami keturis kartus ir priešpiečiams papildomai valgo vaisius, todėl norėčiau paprašyti, kad vaikai į darželį nesineštų saldumynų.
Mes tikime, kad būdami aktyvūs, padėdami vieni kitiems, tikėdami tuo, ką darome, bendradarbiaudami ir kartu gerindami bei gražindami mūsų ugdymosi aplinką, galėsime gyventi sveikiau ir laimingiau.
Paruošė vaikų slaugytoja Rita Zubrienė
Visi vaikai mėgsta saldumynus, bet kai kurie tiesiog negali be jų ištverti.Pieno produktų vartojimo vaikų ir švietimo įstaigose paramos programa „Pienas vaikams“ Kodėl taip yra? Todėl, kad suaugusieji suformuoja neteisingą vaiko polinkį šiems skanėstams. Vaikų skonio receptoriai palyginti silpni, todėl jie gali pamėgti labai sūrų arba labai saldų maistą. Bet dažniausiai įninka į saldumynus. Ir nekeista, nes tai yra angliavandeniai – svarbiausias energijos šaltinis.O visų saldumynų karalius – šokoladas turi net antioksidantų, kurie palankiai veikia imunitetą, didina organizmo atsparumą infekcinėms bei lėtinėms ligoms, stimuliuoja medžiagų apykaitą. Tačiau saldumynus reikia riboti. Vaikas iš saldumynų turi gauti tik 30-40 g angliavandenių per dieną (pavyzdžiui, tiek jų yra 2-3 saldainiuose). „Saldžiųjų angliavandenių“ porciją rekomenduojama vaikams sumaitinti per keletą kartų: pavyzdžiui, ryte pagirdyti vaiką saldžia arbata, pietums patiekti deserto, o pavakariams duoti sausainių ar gabalėlį šokolado. Vakarieniaujant saldumynų nebereikia.
Per šventes jis tiesiog apiberiamas saldumynais. Ką gi mamai daryti tada, kai ant stalo puikuojasi tortas, saldainiai, pyragaičiai ir kitokie skanėstai? Galima paprasčiausiai pasakyti vaikui, kad saldumynų jau užtenka, arba leisti jam valgyti kiek panorėjus, bet sekančią dieną neduoti jokio saldaus maisto.
Jeigu nedraudžiama vaikui kasdien piktnaudžiauti saldumynais, po kiek laiko sulaukiama pasekmių. Paprastai pirmiausia sureaguoja dantys. Suvalgius saldainį, burnoje sutrinka rūgščių pusiausvyra. Jeigu tai atsitinka ką tik pavalgius ir neišvalius dantų, jų emalį dar šiek tiek saugo susidariusios apnašos, bet jeigu daugiau nei 1-2 valandas po valgio, tai niekas nebesaugo, ir dėl to gali pradėti vystytis kariesas.
Kita piktnaudžiavimo saldumynais pasekmė gali būti tukimas. Lengvai pasisavinamų angliavandenių perteklius organizme kaupiasi riebalų pavidalu.
Trečia problema – medžiagų apykaitos sutrikimai. Be to, reikia paminėti ir alergines reakcijas, kepenų, skrandžio veiklos sutrikimus. Pastebėta, kad saldumynų mėgėjus neretai kamuoja rėmuo, šleikštulys, skrandžio skausmai.
Šiais laikais, kai parduotuvių lentynos tiesiog lūžta nuo saldumynų, sunku apsaugoti vaikus nuo jų pertekliaus. Todėl reikia bent parinkti savo mažyliams pačius naudingiausius. Pavyzdžiui, saldainius geriausia pirkti šokoladinius, o ypač su vitaminais, kalciu, geležimi (dabar gaminami ir tokie). Neverta vaiko vaišinti karamele ir „ant kotelio“ besipuikuojančiais ledinukais – tai visiškai nenaudingas lydytas, aromatizuotas ir dažytas cukrus. Jaunesnio negu 3 metų vaikučio negalima girdyti saldžiais gazuotais gėrimais, kurie pučia pilvuką. Vyresniems vaikams jie mažiau kenkia, bet ir jiems nedera mėgautis tokiais gėrimais kiekvieną dieną – užtenka atsigerti per šventes. Daugelis vaikų prašo nupirkti cukrumi glaistytų riešutų, ir tėveliai paprastai neprieštarauja, neva “riešutai naudingi augančiam organizmui”. Tai tiesa, bet verčiau jau nupirktų vien riešutų, nes cukrus sumažina jų vertingąsias savybes.
Vaikams naudingi ir ledai, nes juose yra pieno, kalcio, o plombyre – ir vitamino B2. Visa bėda, kad šis produktas riebokas ir labai šaltas. Tad jeigu vaikas linkęs tukti arba sirgti gerklės uždegimu, ir ledais reikia jį vaišinti labai atsargiai.
Tik nebūkite pernelyg griežti ir visiškai neuždrauskite savo vaikams valgyti „niekam nereikalingus“ saldumynus. Neatimkite iš savo atžalų šio malonumo. Lopšelyje-darželyje rūpinamės vaikų sveikata ir maitinimu. Vaikų memiu, sudaromas apskaičiuojant riebalų, angliavandenių kiekį, reikalingą vaikui ir suderinamas su Marijampolės visuomenės sveikatos centru.
Tuo pačiu noriu priminti, kad į lopšelį-darželį griežtai draužiama nešti tortus ir pyragaičius su kremo įdarais.
Parengė vaikų lopšelio-darželio ,,Rūta”vaikų slaugytoja Rita Zubrienė
MAITINIMO ORGANIZAVIMĄ RELAMENTUOJANTYS DOKUMENTAI:
1. Dėl valgiaraščių tvirtinimo_2024-05-08
4. VAIKŲ MAITINIMO ORGANIZAVIMO TVARKA ŠMM NEMOKAMO MAITINIMO TVARKOS APRAŠAS MAITINIMO ORGANIZAVIMO EKSTREMALIOSIOS SITUACIJOS, EKSTREMALIOJO ĮVYKIO IR (AR) KARANTINO METU TVARKOS APRAŠAS
5. ŠMM NEMOKAMO MAITINIMO TVARKOS APRAŠAS
7. Mokesčio už vaikų išlaikymą Marijampolės savivaldybės švietimo įstaigose, įgyvendinančiose ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programas, nustatymo ir mokėjimo tvarka, patvirtinta Marijampolės savivaldybės tarybos 2013 m. lapkričio 25 d. sprendimu Nr. 1-410 https://teisineinformacija.lt/marijampole/document/34094
SVEIKATINGUMO ORGANIZAVIMĄ RELAMENTUOJANTYS DOKUMENTAI: