ŠVEDIŠKO STALO PASLAPTYS

2015 m. Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja patvirtino Darnaus vystymosi tikslus iki 2030 m. ir vienas iš šių tikslų – perpus sumažinti vienam gyventojui tenkantį maisto atliekų kiekį. Lietuva taip pat yra įsipareigojusi iki 2030 metų įgyvendinti Darnaus vystymosi tikslus. JT ir PSO nuolat ragina šalis įgyvendinti tvarumo principus visose srityse, įskaitant mitybą, kuri turi būti ne tik sveika, bet ir tvari. Vadovaujantis Lietuvos Respublikos sveikatos ir apsaugos ministerijos švediško stalo diegimo ir švaistymo mažinimo priemonių įgyvendinimo rekomendacijomis lopšelis-darželis „Rūta“ pasirinko  švediško stalo principą. Vaikų maitinimas darželyje organizuojamas remiantis Vaikų maitinimo organizavimo tvarkos aprašo ir (ar) kitų maitinimo organizavimą reglamentuojančių teisės aktų nuostatomis. Vaikų maitinimo valgiaraščiai sudaromi atsižvelgiant į   rekomenduojamas paros energijos ir maistinių medžiagų normas bei į vaikų buvimo įstaigoje trukmę, atsižvelgiant į poreikius tam tikrų sveikatos sutrikimų turintiems vaikams gauti pritaikytą maitinimą. Maistą teikia  kompetentingas personalas, pasižymintis kūrybiškumu ir gebantis skaniai pagaminti maistą, suteikiant maistui įvairių spalvų, formų.

Vaikystės laikotarpiu labai svarbu formuoti sveikos gyvensenos įpročius ir išmokyti ugdytinius gyventi sveikai. Darželyje  šiuo laikotarpiu  siekiama ugdyti sveikatos kompetencija, siekiant perduoti  vaikams teisingą informaciją apie sveiką mitybą ir jos svarbą organizmui, formuoti sveikos mitybos įpročius bei sudaryti sąlygas tinkamai pasirinkti sveikatai palankius maisto produktus. Tam svarbus  suaugusiųjų pavyzdys, kuris galėtų rodyti teisingo ir tinkamo maitinimosi pavyzdžius ir  sąlygas vaikams būti savarankiškesniems renkantis maisto produktus, diegti pagarbą maistui bei atsakomybę už maisto švaistymą.

Bendruomenės nariai  įsipareigojo ugdyti sveikos mitybos įpročius vaikams, skatinant jų sąmoningą valgymą, mažinant maitinimo kaštus bei maisto atliekas, taip pat prisidėti prie Lietuvos įsipareigojimo Europos Sąjungai (ES) mažinti maisto švaistymą įgyvendinimo. Švediškas stalas-skandinaviška tradicija, paplitusi visame pasaulyje. Jo istorija siekia tolimąją praeitį. Švediškas stalas-tai maitinimo organizavimo sistema, kurios tikslas – sudaryti sąlygas vaikams patiems pasirinkti valgiaraščiuose nurodytus patiekalus, jų sudedamąsias dalis ir kiekius. Taip siekiama geriau patenkinti vaikų skonio poreikius, padidinti sveikatai palankaus maisto, ypač daržovių ir vaisių, vartojimą bei sumažinti maisto švaistymą. Švediško stalo principas vadovaujasi demokratiškumo ir savarankiškumo principu. Vaikai tampa savarankiški, patys gali įsidėti norimą kiekį maisto ir tai daryti nieko neverčiami. Maloni, estetiška aplinka gerina vaikų bendravimo kultūrą, lavina estetinį skonį.

Direktoriaus pavaduotoja ugdymui, Audronė Putauskienė

  • IMG_1363
  • IMG_1364
  • IMG_1371
  • IMG_1373
  • IMG_1367
  • IMG_1375
  • IMG_1366
  • IMG_1369
  • IMG_1362