Vaikų maitinimas

Nuo naujų mokslo metų keičiasi vaikų maitinimas ugdymo įstaigose

Nuo 2018 m. rugsėjo 1 d. įsigalioja vaikų maitinimą, valgiaraščių sudarymą ugdymo įstaigose reglamentuojančių teisės aktų pakeitimai, kurių pagrindinis tikslas – užtikrinti sveikatai palankią vaikų mitybą, maisto saugą ir geriausią kokybę.

Nuo šių mokslo metų įmonių, teikiančių maitinimo paslaugas ugdymo įstaigoms, taip pat vaikų ir jų tėvelių laukia šios naujovės:

  • papildytas vaikams draudžiamų tiekti maisto produktų ir grupių sąrašas. Draudžiamų produktų sąraše: valgomieji ledai, sūreliai su glaistu, džiūvėsėliuose volioti ar džiūvėsėliais pabarstyti kepti mėsos, paukštienos ir žuvies gaminiai;
  • numatytas leidžiamas cukraus, druskos ir privalomas skaidulinių medžiagų kiekis produktuose ir patiekaluose, pvz., bus galima tiekti tuos pyrago ir konditerijos gaminius, kurių 100 g cukraus kiekis ne daugiau kaip 16 g;
  • sukonkretintas maisto produktų ir patiekalų vaikams maitinti patiekimas ir patiekimo dažnumas, pvz., ugdymo įstaigoje, kuri organizuoja vieną arba du maitinimus, ne mažiau kaip vieną kartą per savaitę turės būti gaminamas žuvies patiekalas;
  • šaltais užkandžiais, pvz., bandelėmis, javainiais, sausainiais ir pan., bus galima prekiauti tik gavus raštišką vaikų atstovų pagal įstatymą pritarimą.

Daugiau informacijos ir rekomendacijas valgiaraščių sudarymui galima rasti VMVT interneto svetainėje adresu http://vmvt.lt/maisto-sauga/verslui/viesasis-maitinimas/vaiku-maitinimas/vaiku-maitinimo-valgiarasciai.